Preview

Вестник медико-социального института Таджикистана

Расширенный поиск

Арзиши ғизоии мева ва сабзавот ба ҳаётгузаронии организм

Аннотация

Мақсади омӯзиш. Таҳлили омӯзиш ва хусусиятҳои табобати доштани меваю сабзавот дар масъалаи ҳайётгузаронии организм ва таносуби меъёрии солонаи истеъмолии он бо фоиз нисбат ба талаботи умумӣ дар байни зироатҳои сабзавотӣ ва меваҷотӣ.

Мавод ва усулҳои омӯзиш. Методҳои муайян намудани сифати ҳамагуна маҳсулотҳои ғизоӣ ва ба гуруҳҳо ҷудо кардани сифати муайянкунандагии онҳо;истифодаи усулҳои органолептикӣ ва лабораторӣ.

Натиҷаи омӯзиш ва баррасии онҳо. Натиҷаҳои таҳлилҳои омӯзишӣ муайян кардани миқдори моддаҳои хушки ҳалшаванда ва ҳалнашаванда дар таркиби меваҷот ва сабзавот. Ба моддаҳои хушки ҳалшаванда – пайвастагиҳои азотӣ, карбогидратҳо, туршиҳо, пектинҳо, моддаҳои хушки ҳалнашаванда – клетчатка, полуклетчатка, протопектин ва инчунин баъзе моддаҳои нитрогенӣ, пигментҳо ва витаминҳои чарбуҳалкунанда, оҳар мансуб мебошанд.

Мавҷудияти Ккал ва кҶоул, дар 100 г сабзавот 25 - 40 ккал ва дар 100 г меваҷот 50 - 70 Ккал (1 ккал = 4,19 кҶоуль) мавҷуд аст.

Хулоса.

  1. Мева ва сабзавот манбаи ассосии ғизо ба шумор рафта барои организми инсон зарури буда ҳамчун манбаи энергия дар организми у нақши муҳим мебозад.
  2. Меваҷоту сабзавот қисми ҳатмӣ ва зарурии ғизо ба шумор рафта, дар Ҷумҳурии мо барои як нафар дар давоми як сол вобаста аз синну сол ва намуди фаъолият истеъмоли меваҷот ва буттамевагиҳо тавсия карда мешавад.

Об авторах

Ф. Ш. Холов
МТҒ «Донишкадаи тиббӣ –иҷтимоии Тоҷикистон»
Таджикистан

Холов Фатҳулло Шарифович - н.и.б., дотсенти кафедраи биологияи тиббӣ бо асосҳои генетикаи

тел.: (+992) 970086868



Ш. Э. Бозоров
МТҒ «Донишкадаи тиббӣ –иҷтимоии Тоҷикистон»
Таджикистан


Список литературы

1. Каримов М.К., Ахмедов Н.А., Салимов А.Ф., Холов Ф.Ш. / Душанбе: - 2007 с. - 200 с. УДК 631.17. Матбааи «Маориф ва фарҳанг», бо қарори Шӯрои методии ДАТ ба номи Ш.Шоҳтемур, №3 аз 18.02.2007. ISBN 978-99947-31-93-0 Технологияи нигоҳдорӣ ва коркарди маҳсулоти кишоварзӣ

2. Салимов А.Ф., Бобохонов Р.С., Холов Ф.Ш., Ахмедов Н.А. / Душанбе: - 2012 с. - 298 с. УДК 664. А- 906. Матбааи «Ирфон» бо қарори Шӯрои методии ДАТ ба номи Ш. Шоҳтемур, №5 аз 25.05.2011. ISBN 978-99947-0-901-4 Ассосҳои илмию амалии Технологияи нигоҳдорӣ ва коркарди маҳсулоти кишоварзӣ

3. Холов Ф.Ш. /Душанбе: - 2020 с. -246 с. қарори Шӯрои методии ДАТ ба номи Ш.Шоҳтемур, №3 аз 27.02.2020. Матбааи ДАТ ба номи Ш. Шоҳтемур, Рӯдакӣ 146. Дастури таълимӣ оид ба идоракунии сифат ва стандартикунонии маҳсулот

4. Холов Ф.Ш./ Душанбе: - 2019 с.- 187 с. қарори Шӯрои методии ДАТ ба номи Ш.Шоҳтемур суратҷаласаи №2 аз 27.11. 2019 Матбааи ДАТ ба номи Ш. Шоҳтемур, Рӯдакӣ 146 Дастури таълимӣ оид ба стандартикунонӣ ва сертификатсияи маҳсулот


Рецензия

Для цитирования:


Холов Ф.Ш., Бозоров Ш.Э. Арзиши ғизоии мева ва сабзавот ба ҳаётгузаронии организм. Вестник медико-социального института Таджикистана. 2024;(2):64-68.

For citation:


Kholov F.Sh., Bozorov Sh. The nutritional value of fruits and vegetables for the survival of the organism. Herald of the medical and social institute of Tajikistan. 2024;(2):64-68. (In Russ.)

Просмотров: 53


Creative Commons License
Контент доступен под лицензией Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 3007-3715 (Print)